Gyakorlati tanácsok a Háztartási vízlágyító berendezések kiválasztásához

1. lépés – Határozzuk meg a vízlágyító csatlakozását.

A háztartási vízlágyító berendezések vezérlő fejének csatlakozása ¾” vagy 1” csatlakozású. GYAKORI HIBA, hogy a vevő azonnal a ¾”-os csatlakozású vízlágyítót választja, abból indul ki, hogy a lakásunkba lévő csővezetékek mérete ½” vagy ¾”, így biztosan elég lesz ¾”-os csatlakozású vízlágyító. A vízlágyítókban található tárcsák vagy dugattyúk a bejövő csőcsatlakozás keresztmetszetét tovább szűkítik annak érdekében, hogy a vízlágyító automatikus tisztításához különböző irányokba tudják terelni a vizet. Ökölszabályként javasoljuk, hogy amennyiben fejzuhany vagy két fürdőszoba vagy legalább 5 csapolási pont van otthonába vagy víznyomása stabilan nem éri el a 3bar-t, akkor az 1″-os csatlakozású vízlágyítót válassza. Amennyiben nincs fejzuhany vagy két fürdőszoba vagy kevesebb mint 5 csapolási pontja van és víznyomása stabilan meghaladja a 3bar-t, akkor valóban elég a ¾” csatlakozású vízlágyítót választania. Az 1” csatlakozású vízlágyító esetén biztosan kisebb lesz a nyomásesés, a zuhany vízsugara alacsony nyomáson erősebb lesz. Nyugat-Európában szinte csak 1”-os csatlakozással adnak el vízlágyítót.

2. lépés – Válasszuk ki a vízlágyító optimális méretét gyantatöltet alapján az alábbi táblázatból.

A táblázatban található értékektől mindkét irányban eltérhetünk amennyiben helyigény vagy egyéb műszaki körülmény indokolja az eltérést, de általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb kapacitású a vízlágyító annál ritkábban fog regenerálni, annál takarékosabb lesz a készülék víz és sófogyasztása. Számos gyártó úgy próbál a piacon érvényesülni, hogy kis helyigénnyel, kevesebb gyantatöltettel eladhatóbb, olcsóbb lesz a készülék. Igaz vannak olyan nyugat-európai országok, ahol lényegesen lágyabb vizek találhatók, mint hazánkban, így műszakilag is indokolt lehet a kevesebb gyantamennyiség. A nyugat európai gyártók nem kifejezetten a kemény, magyar vizekhez szükséges magasabb gyantamennyiségre méretezi a készülékeit. Javasoljuk, hogy a táblázat ajánlott értékeinél kisebb gyantatöltettel ne vásároljanak vízlágyítót. A piacon található legkisebb és legnagyobb gyanta kapacitás közt max. 10% különbség van, ezért a gyantamennyiség alapján történő vízlágyító összehasonlítás kellően objektívnek tekinthető.

Water softener selection table based on the amount of resinmonthly water consumption
1-3 people
5-10_m3/month
3-4 people
10-15_m3/month
3-4 people
15-20_m3/month
5-6 people
20-30_m3/month
Water hardness Low (1_-_10_°nk)8 liter8-12 liter12-18 liter18-25 liter
Medium (10_-_15_°nk)8-12 liter12-18 liter18-25 liter18-25 liter
High (15_-_20_°nk)12-18 liter18-25 liter18-25 liter25-30 liter
Very hight_(20_-_30_°nk)18-25 liter18-25 liter25-30 liter25-30 liter

°nk = német keménységi fok
1°nk az a víz, amely 10 mg/liter kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium- és/vagy magnéziumvegyületet tartalmaz.

A vízkeménység mérésének folyamatáról bővebben itt olvashat

3. lépés – Vízlágyító típusának kiválasztása. BlueSoft vagy RainWater vízlágyítót válasszam?

Elöljáróban annyit, hogy biztosan jól fog választani mert csak jót tud választani. Mindkét típusra igaz, hogy a vízlágyító piac legjobb termékeiről beszélünk. A BlueSoft vízlágyítók 12éve jelentek meg a magyar piacon mind ipari mind lakossági méretben. A rendkívül megbízható működésének köszönhetően hazánk egyik, ha nem a legkeresettebb márkája lett. Ár/érték arányban egyértelműen verhetetlen a piacon. A BlueSoft vízlágyítók alaptartozéka a by-pass azaz egy megkerülő szerelvényblokk, mely segítségével könnyen kiszakaszolható, csatlakoztatható a vízlágyító a vízhálózathoz, illetve a vízlágyító által szolgáltatott vízkeménység is beállítható. A BlueSoft berendezések további előnye, hogy különböző kabinetben kerülnek összeszerelésre, így a vásárló többféle design közül választhat.

Miben tud többet a RainWater vízlágyító? A Rainwater valójában a BlueSoft berendezés továbbfejlesztett változata. Megjelenésében megfelel a 21. század követelményének. A vízlágyító beépített by-pass csatlakozója tovább lett fejlesztve, melynek köszönhetően kisebb helyigénnyel, könnyebben csatlakoztatható a vízhálózathoz. A by-pass szelep kapott egy 90fokos könyököt így akár teljesen a fal mellé állítható. Összehasonlítva a BlueSoft berendezés by-pass szelepével kb. 20cm hellyel kisebb helyigénnyel installálható a RainWater vízlágyító. A beépített by-pass mellett egy külön keménységbeállító szeleppel rendelkezik, így könnyebben, pontosabban beállítható a kíván vízkeménység.

A RainWater berendezés vezérlő szelepe még takarékosabb víz és sófogyasztással rendelkezik. Közepesen kemény víz esetén 4 tagú család átlagos vízfogyasztásával számolva kb. 2-3év alatt a takarékos sófogyasztásának köszönhetően megtakaríthatjuk a BlueSoft és a RainWater közötti árkülönbséget. A RainWater vízlágyítók a regenerálás ideje alatt is teljes térfogatáramban képesek a vízszolgáltatásra, míg a BlueSoft vízlágyítók csak a megkerülő keresztül részáramban voltak képesek a regnerálás ideje alatt vizet szolgáltatni. A RainWater vízlágyítók magyar nyelvű menüvel és informatív kijelzővel rendelkeznek. A RainWater Plus sorozat rendelkezik már gyantaágy fertőtlenítő funkcióval, ami azt jelenti, hogy regenerálások alkalmával a sótablettából (NaCl) nemcsak a Na+ használják fel, hanem a Cl- felhasználásával minden egyes regenerálás alkalmával lefertőtlenítik a gyantaágyat. Egy csőtörés esetén ez a védelem azonnal kifizetődik. Szinte az összes Nyugat-Európai országban vízlágyító berendezéseket csak gyantaágy fertőtlenítő egységgel lehet forgalmazni! Magyarországon ez még nem követelmény, de a piaci tendencia egyértelműen ebbe az irányba mutat.

TermékCsatlakozásGyanta literBeállítható nyelvGyantaágy fertőtlenítő
BlueSoft-30/VR343/4"8Numerikus kódnincs
BlueSoft-50/VR343/4"12Numerikus kódnincs
BlueSoft 50/VR11"12Numerikus kódnincs
BlueSoft 70/VR343/4"18Numerikus kódnincs
BlueSoft 70/VR11"18Numerikus kódnincs
BlueSoft 100/VR343/4"25Numerikus kódnincs
BlueSoft 100/VR11"25Numerikus kódnincs
BlueSoft 120/VR343/4"30Numerikus kódnincs
BlueSoft 120/VR11"30Numerikus kódnincs
RainWater 123/4"12magyar, angol, németnincs
RainWater 12 HF1"12magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 12 HF1"12magyar, angol, németvan
RainWater 253/4"25magyar, angol, németnincs
RainWater 25 HF1"25magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 25 HF1"25magyar, angol, németvan
RainWater 303/4"30magyar, angol, németnincs
RainWater 30 HF1"30magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 30 HF1"30magyar, angol, németvan

Megosztom ezt a bejegyzést:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn