fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Gyakorlati tanácsok a Háztartási vízlágyító berendezések kiválasztásához

A kemény csapvíz gyakran fellépő, makacs problémákat idéz elő, mely a hétköznapi kellemetlenségektől a nagyobb horderejű és költségű problémákig is vezethet. A kemény vízben lévő ásványokból kialakuló vízkő nem csupán a foltos poharak miatt jelent bosszúságot, de a háztartási berendezéseket és csapokat is tönkreteheti. Szerencsére azonban ez könnyen megelőzhető.

A vízlágyítás nem csupán azok számára erősen ajánlott, akik napi szinten találkoznak a vízkő megjelenésével. Háztartási gépeink mellett pénztárcánkat is megóvja, hiszen a javítási költségek mellett a villanyszámlán is spórolhatunk.

A vízlágyító berendezések és a rendszer összeállítása során azonban könnyen érezhetjük kicsit elveszettnek magunkat, ha megpróbálunk elmerülni a vízlágyítás és a különböző készülékek világában. Ezért az alábbiakban szeretnénk segítő kezet nyújtani azoknak, akik meg szeretnék óvni otthonukat a vízkő okozta problémáktól, de pontosan nem tudják, hogy is kezdjenek hozzá.

1. lépés
Határozzuk meg a vízlágyító csatlakozását.

A háztartási vízlágyító berendezések vezérlő fejének csatlakozása ¾” vagy 1” csatlakozású. GYAKORI HIBA, hogy a vevő azonnal a ¾”-os csatlakozású vízlágyítót választja, abból indul ki, hogy a lakásunkba lévő csővezetékek mérete ½” vagy ¾”, így biztosan elég lesz ¾”-os csatlakozású vízlágyító. A vízlágyítókban található tárcsák vagy dugattyúk a bejövő csőcsatlakozás keresztmetszetét tovább szűkítik annak érdekében, hogy a vízlágyító automatikus tisztításához különböző irányokba tudják terelni a vizet. Ökölszabályként javasoljuk, hogy amennyiben fejzuhany vagy két fürdőszoba vagy legalább 5 csapolási pont van otthonába vagy víznyomása stabilan nem éri el a 3bar-t, akkor az 1″-os csatlakozású vízlágyítót válassza. Amennyiben nincs fejzuhany vagy két fürdőszoba vagy kevesebb mint 5 csapolási pontja van és víznyomása stabilan meghaladja a 3bar-t, akkor valóban elég a ¾” csatlakozású vízlágyítót választania. Az 1” csatlakozású vízlágyító esetén biztosan kisebb lesz a nyomásesés, a zuhany vízsugara alacsony nyomáson erősebb lesz. Nyugat-Európában szinte csak 1”-os csatlakozással adnak el vízlágyítót.

2. lépés
Válasszuk ki a vízlágyító optimális méretét gyantatöltet alapján az alábbi táblázatból.

A táblázatban található értékektől mindkét irányban eltérhetünk amennyiben helyigény vagy egyéb műszaki körülmény indokolja az eltérést, de általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb kapacitású a vízlágyító annál ritkábban fog regenerálni, annál takarékosabb lesz a készülék víz és sófogyasztása. Számos gyártó úgy próbál a piacon érvényesülni, hogy kis helyigénnyel, kevesebb gyantatöltettel eladhatóbb, olcsóbb lesz a készülék. Igaz vannak olyan nyugat-európai országok, ahol lényegesen lágyabb vizek találhatók, mint hazánkban, így műszakilag is indokolt lehet a kevesebb gyantamennyiség. A nyugat európai gyártók nem kifejezetten a kemény, magyar vizekhez szükséges magasabb gyantamennyiségre méretezi a készülékeit. Javasoljuk, hogy a táblázat ajánlott értékeinél kisebb gyantatöltettel ne vásároljanak vízlágyítót. A piacon található legkisebb és legnagyobb gyanta kapacitás közt max. 10% különbség van, ezért a gyantamennyiség alapján történő vízlágyító összehasonlítás kellően objektívnek tekinthető.

Vízlágyító kiválasztó táblázat
gyantamennyiség alapján
Havi vízfogyasztás
1-3 fő
5-10_m3/hó
3-4 fő
10-15_m3/hó
3-4 fő
15-20_m3/hó
5-6 fő
20-30_m3/hó
Vízkeménység fokozataiAlacsony(1_-_10_°nk)8 liter8-12 liter12-18 liter18-25 liter
Közepes(10_-_15_°nk)8-12 liter12-18 liter18-25 liter18-25 liter
Magas(15_-_20_°nk)12-18 liter18-25 liter18-25 liter25-30 liter
Nagyon magas_(20_-_30_°nk)18-25 liter18-25 liter25-30 liter25-30 liter

°nk = német keménységi fok
1°nk az a víz, amely 10 mg/liter kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium- és/vagy magnéziumvegyületet tartalmaz.

A vízkeménység mérésének folyamatáról bővebben itt olvashat

3. lépés
Vízlágyító típusának kiválasztása.
BlueSoft vagy RainWater vízlágyítót válasszam?

Elöljáróban annyit, hogy biztosan jól fog választani mert csak jót tud választani. Mindkét típusra igaz, hogy a vízlágyító piac kiemelkedő termékeiről beszélünk. A BlueSoft vízlágyítók 12éve jelentek meg a magyar piacon mind ipari mind lakossági méretben. A rendkívül megbízható működésének köszönhetően hazánk egyik legkeresettebb márkája lett. Ár/érték arányban csakugyan kiemelkedőnek számítanak. A BlueSoft vízlágyítók alaptartozéka a by-pass azaz egy megkerülő szerelvényblokk, mely segítségével könnyen kiszakaszolható, csatlakoztatható a vízlágyító a vízhálózathoz, illetve a vízlágyító által szolgáltatott vízkeménység is beállítható. A BlueSoft berendezések további előnye, hogy különböző kabinetben kerülnek összeszerelésre, így a vásárló többféle design közül választhat.

Miben tud többet a RainWater vízlágyító? A Rainwater valójában a BlueSoft berendezés továbbfejlesztett változata. Megjelenésében megfelel a 21. század követelményének. A vízlágyító beépített by-pass csatlakozója tovább lett fejlesztve, melynek köszönhetően kisebb helyigénnyel, könnyebben csatlakoztatható a vízhálózathoz. A by-pass szelep kapott egy 90fokos könyököt így akár teljesen a fal mellé állítható. Összehasonlítva a BlueSoft berendezés by-pass szelepével kb. 20cm hellyel kisebb helyigénnyel installálható a RainWater vízlágyító. A beépített by-pass mellett egy külön keménységbeállító szeleppel rendelkezik, így könnyebben, pontosabban beállítható a kíván vízkeménység.

A RainWater berendezés vezérlő szelepe még takarékosabb víz és sófogyasztással rendelkezik. Közepesen kemény víz esetén 4 tagú család átlagos vízfogyasztásával számolva kb. 2-3év alatt a takarékos sófogyasztásának köszönhetően megtakaríthatjuk a BlueSoft és a RainWater közötti árkülönbséget. A RainWater vízlágyítók a regenerálás ideje alatt is teljes térfogatáramban képesek a vízszolgáltatásra, míg a BlueSoft vízlágyítók csak a megkerülő keresztül részáramban voltak képesek a regnerálás ideje alatt vizet szolgáltatni. A RainWater vízlágyítók magyar nyelvű menüvel és informatív kijelzővel rendelkeznek.

TermékCsatlakozásGyanta literBeállítható nyelvGyantaágy fertőtlenítő
BlueSoft-30/VR343/4"8Numerikus kódnincs
BlueSoft-50/VR343/4"12Numerikus kódnincs
BlueSoft 50/VR11"12Numerikus kódnincs
BlueSoft 70/VR343/4"18Numerikus kódnincs
BlueSoft 70/VR11"18Numerikus kódnincs
BlueSoft 100/VR343/4"25Numerikus kódnincs
BlueSoft 100/VR11"25Numerikus kódnincs
BlueSoft 120/VR343/4"30Numerikus kódnincs
BlueSoft 120/VR11"30Numerikus kódnincs
RainWater 123/4"12magyar, angol, németnincs
RainWater 12 HF1"12magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 12 HF1"12magyar, angol, németvan
RainWater 253/4"25magyar, angol, németnincs
RainWater 25 HF1"25magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 25 HF1"25magyar, angol, németvan
RainWater 303/4"30magyar, angol, németnincs
RainWater 30 HF1"30magyar, angol, németnincs
RainWater Plus 30 HF1"30magyar, angol, németvan

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!