fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Arzénmentesítő

Ipari arzénmentesítés, arzénmentesítő

Az arzénmentesítés meglehetősen új vízkezelési problémának számít Magyarországon, ugyanis az EU-s csatlakozás következtében jelentős jogszabályi szigorítás lépett életbe. Az ivóvízben megengedett arzéntartalmat 50µgr hatérték helyett 10µgr-ra csökkentették. Emiatt több száz település ivóvize került a „nem megfelelő” kategóriába, vagyis ezeknél a vizeknél arzénmentesítésre van szükség. A megfelelő szó az arzénmentesítés helyett, inkább az arzén csökkentés, hiszen az arzén teljes mértékű eltávolítása a vízből, szinte lehetelen feladat, de nincs is rá szükség.
Talajmenti vizeinkben az arzén egy része arzenátként, vagy három vegyértékű arzénként van jelen. Az alacsony vegyértékű arzén eltávolítása a vízből nagyon nehéz feladat, ezért ezt úgy oldjuk meg, hogy előszőr az arzént három vegyértékről (As2O3), öt vegyértékűre oxidáljuk (As2O5). Ez már könnyebben kiszűrhető speciális technológiával, vagy fémekhez, mint pl. mangánhoz, vashoz kötődve vasarzenátként egy egyszerű szűrő víztisztítóval el lehet távolítani. Ezt a folyamatot nevezzük adszorbciós eljárásnak. Ez az adszorbció nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik, ugyanis egyes természetes (a nyersvízben lévő) arzén vegyi kötéseit nagyon nehéz lebontani, így a fémekhez való kötődés nem megy végbe.
A másik módszer az arzénmentesítésre a katalitikus arzénmentesítő töltet használata. Ez úgy történik, hogy oxidáció nélkül megkötjük a már fent említett fémekhez úgy, hogy egy aktív felületű töltetet használunk. Vashidroxid, mangán dioxid, vagy ezek kombinációját. Mindkét esetben keletkezik veszélyes hulladék, de míg az elsőnél minden visszamosatáskor, szinte folyamatosan, addig a másodiknál csak minden töltetcsere során.
A harmadik ismert módszer a biológiai arzénmentesítés, de erről azért nem írunk bővebben, mert ezt a vízkezelő és víztisztító módszert inkább ipari szennyvizeknél alkalmazzák.
abszorbciós arzénmentesítés:
ezt a vízkezelési és víztisztító módszert úgy alkalmazzuk, hogy először egy nagyon erős oxidálószert adagolunk a vízhez. Ez lehet ózon, kálium-permanganát, aktív klór vagy ezek kombinációja. Az arzén a „feloxidálást” követően már készen van a fémekhez való kötésre. Amennyiben a nyersvíz fémtartalma nem elegendő az arzén kötéséhez, akkor az oxidációszer, vagy vegyszer adagolását követően vasat, általában vasszulfátot, vagy vaskloridot adagolunk. A vas-arzenát keletkezése után a vizet megszűrjük egy multimédiás kavicságyon és így távolítjuk el azt a vízből. Miután a szűrő telitődött ezekkel az arzén és fém csapadékokkal, akkor egy visszamosatás keretében ezeket a pelyheket kimossuk a víztisztítóból. Ebben az esetben a méretezésnél figyelni kell az adagolandó oxidálószer, a megkötő vegyszer helyes mennyiségére, valamint a multimédiás kavicsszűrő szűrési sebességére. Ha túladagoljuk a vizet vegyszerrel, akkor az jelentkezhet a kezelt vízben. Ha pedig a szűrő felületét nem jól választjuk ki és túlságosan nagy a szűrési sebesség, akkor a vasarzenát pelyheket nem tudjuk rajta felfogni. A másik fontos feladat ennél a vízkezelési és víztisztítási technológiánál a szennyvíz kezelése, hiszen minden, ebből a berendezésből távozó visszamosatóvíz veszélyes hulladéknak számít.
katalitikus arzénmentesítés:
ez egy jóval egyszerűbb feladat, mint a fenti vízkezelési és víztisztítási módszer, hiszen ezt úgy alkalmazzuk mint egy vastalanítót. A nagy hátránya ennek a rendszernek viszont az, hogy ezek a töltetek nem olcsók, és ha rosszul választjuk ki a katalitikus töltetet, akkor a víz paramétereitől függően nagyon hamar kimerülhetnek. Több olyan paraméterei is vannak a víznek, amiket egyébként nem vennénk figyelembe, de a töltet érzékeny rá, és hamar kimerítheti. Ilyen pl. a foszfát vagy a szilikát. Az előnye viszont ennek a víztiszitító berendezésnek, hogy itt nem keletkezik állandó veszélyes hulladék a szennyvízben, mivel az arzén a katalitikus töltet felületére kötődik és egy egyszerű visszamosatással nem távolítható el onnan, csak speciális vegyi úton.
Webáruházunkban bővebben is megismerkedhet termékeinkkel és meg is vásárolhatja azokat

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!