fbpx
IPARI BERENDEZÉSEK

Zeolitos víztisztító berendezés

Helyszín: Szigetszentmiklós, Prologis logisztikai park 

Az logisztikai park területe a Duna közelsége, és a talajvízszint magasság okán, hidrogeológiai védőövezetbe esik. Védett vízbázisként, így már egy szállítójármű vagy rakodógép hidraulikai rendszerének teljes folyadékvesztése az útról lemosódva, a talajba jutva is komoly kockázatot jelentene.

A közlekedő utakat övező területeken, betonfolyókák rendszere gyűjti a vizet a föld alatti tározóba, amelyből egy olajfogón keresztül halad a gyűjtött csapadék. 
Innen egy aknába megérkezve, Grundfos SEV feladószivattyúval történik a víz továbbítása, 100m3/h, szabályzott térfogatárammal a zeolitos szűrőkre.

A megépített motoros szelepes, Zeolitos szűrőrendszer 3×2 m2 szűrési felülettel rendelkezik, így a szűrési sebesség 20m/h óra alatt tartható.

A zeolitos szűrőrendszer gondoskodik az olajfogón átjutó, maradék olajtartalom eltávolításáról.

Két nagy pontosságú olajtartalom mérő szenzor(Hach) került beépítésre a szűrőrendszer elé, és után, egy részáramú, csurgó ágba, amelyekkel detektálható az érkező olajmennyiség, és a szűrés utáni állapot is. 

A szűrőn áthaladó víz egy nyitott szikkasztó medencében kerül elszikkasztásra.

A zeolitos szűrők telítődés esetén differenciálnyomás alapján, egyenként visszamosatást végeznek, továbbá a szűrőn átcsapó, határérték feletti olajtartalom esetén is ugyanez történik.

A visszamosatást 2db, a föld alá elhelyezett tisztavízes tartály támogatja egy Grundfos CR-típusú szivattyúval előállítva a szükséges térfogatáramot és nyomást.

Amennyiben hosszabb ideig nem érkezik elegendő csapadék, úgy a töltet tömbösödését elkerülendő, kútvízzzel kerül feltöltésre a tisztavizes tartály. 

A gépészeti helyiségbe tervezett zeolitos rendszer 3D-ben megrajzolásra, „betervezésre” került, amely támogatta pl. a padlóáttörések kialakítását, a gyártást és a telepítést is.

Az egész folyamat vezérlését, felügyeletét Siemens PLC felügyeli.

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!