fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Bórmentesítő

Ipari bórtalanítás, bórmentesítő

A bór Magyarországon fúrt kutakban, tehát a felszín alatti vizekben van jelen, és a borátok családjába tartozik. Hazánkban nem igazán jellemző a magas bórtartalom a vizekben, inkább Dél-Amerikában és a tengervizekben van jelen nagyobb koncentrációban, de a bórsav mérgező hatása miatt a hatályos ivóvízrendelet egy viszonylag alacsony határértéket ír elő, ami a szabályok szerint most 1mg/l. Ha ennél magasabb az érték, akkor bórmentesítő berendezést alkalmazunk. Régen ez egy nagyon költséges eljárás volt, mivel csak desztillálással, valamint RO berendezéssel lehetett a bórt eltávolítani, de ma már műgyantás, ioncserélő töltet is rendelkezésre áll ehhez a feladathoz.

Az ügyfelek általában akkor szembesülnek ezzel a problémával, amikor egy kútfúrás után megérkezik a vízanalitika. A bórmentesítő berendezés nem más, mint kevertágyas teljes sótalanító, ioncserélőhöz hasonló berendezés azzal a különbséggel, hogy ezt a berendezést a helyszínen lehet regenerálni, és a berendezésbe nem egy kation-anion gyantát, hanem egy bórszelektív gyantát használunk.

A gyantatöltet felülete úgy van kialakítva, hogy képes a bór ionokat megkötni. Miután az ioncserélő töltet telitődik bór ionokkal, akkor történik egy regenerálás. A regenerálás savval és lúggal történik egy-egy külön fázisban. A gyanta felületéről előszőr a sav „lemarja” a megkötött bór ionokat, ami a bórmentesítő berendezésből kikerül csatornára, vagy szennyvíz gyűjtőbe. Ezután a lúgos vegyszeres oldat újra aktiválja a gyanta felületét a bórmentesítéshez.

A bórmentesítő berendezés kiválasztásánál a következő paramétereket kell figyelembe venni:
víz bórtartalma; bórmentesíteni kívánt víz térfogatárama; bórmentesíteni kívánt víz mennyisége; bórmentesító berendezés regenerálásai közti szükséges idő
Webáruházunkban bővebben is megismerkedhet termékeinkkel és meg is vásárolhatja azokat

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!