fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

5+1 tévhit a vízlágyítással kapcsolatban

Bár a vízlágyítás már hosszú évek, évtizedek óta ismert és használt módszer, még mindig sok kérdést vet fel a lakosság körében. A továbbiakban bemutatásra kerül néhány olyan tévhit a vízlágyítással kapcsolatban, melyek a mai napig időről időre felbukkannak, vagy élénken élnek az emberek tudatában, kétségeket keltve.

A lágy vizet nem szabad meginni

Ugyan a nullás keménységű víz elméletben képes kimosni a szervezetből a vitaminokat, a gyakorlatban ettől két dolog miatt mégsem kell tartanunk. Egyrészt ehhez napi szinten több száz liter vizet kéne elfogyasztani, amire az emberi szervezet nem képes. Másrészt törvény is szabályozza az ivóvíz keménységi szintjét, miszerint a lágyított vizet 5 német keménységi fokig vissza kell keverni, az alatt ugyanis nem számít ihatónak a víz.

tévhit a vízlágyítással kapcsolatban

A kemény víznek egészségkárosító hatása van

Ahogy a lágy víz esetében, úgy a kemény vízzel kapcsolatban is gyakran találkozunk azzal a tévhittel, miszerint a kemény víz káros az egészségre. Bár olykor felütik a fejüket a kemény víz élettani hatásairól egymásnak ellentmondó információk, tudományosan továbbra sem bizonyították, hogy a kemény víz fogyasztása káros lenne az emberi szervezetre. A víz fogyasztása során az emberi szervezet még ízletesebbnek is ítélheti meg a kemény vizet, ezzel szemben viszont a lágy víz sokkal alkalmasabb ételek és italok (levesek, kávék, stb.) elkészítésére.

Nem működik a vízlágyító, továbbra is vízköves a csap

Néhány héttel a vízlágyító beüzemelését követően a felhasználók olykor arra panaszkodnak, hogy ugyanolyan vízköves a csaptelep, mint vízlágyító használata előtt. Bár előfordulhat, hogy kinézetben a vízkőhöz hasonló, fehér vízcseppes foltok jelennek meg a csaptelepen, az nem a kemény vízért felelős kalcium és magnézium, hanem a vízlágyítás során hozzáadott nátrium kicsapodása. Nem hiszi? Próbálja ki! Míg a vízkőlerakódás csak vegyszerek segítségével tüntethető el a csaptelepről, a kicsapódott nátrium egy egyszerű száraz ronggyal letörölhető.

A vízlágyító minden “jót” is kivesz a vízből

A víz lágyítása során csupán a víz keménységéért felelős kalcium és magnézium akad fenn az ioncserélő gyantát tartalmazó szűrőn. A berendezés belsejében ezek a kalcium és magnézium ionok felcserélődnek ártalmatlan nátrium ionokká, így végül a kész, lágyított víz távozik a berendezésből a vezetékes hálózatba. Az említett kalciumon és magnéziumon kívül a vízlágyító semmi mást nem vesz ki a vízből.

A vízlágyító tisztít is

A vízlágyítók a vízkő megjelenéséért felelős kemény vizet lágyítják, a víz fogyaszthatósági szempontból történő minőségét azonban nem módosítja.
Abban az esetben, ha az ivóvíz színe, íze, esetleg állaga kifogásolható állapotú, érdemes az ivóvizet egy komplett vízanalízisnek alávetni és szükség esetén egy víztisztító berendezést is beszerezni a háztartásba. A víztisztító berendezés csak tisztítja a vizet, a vízlágyító pedig csak lágyítja a kemény vizet!

+1: A vízlágyítóhoz nem kell mindig előszűrőt vásárolni

Az előszűrő mondhatni kötelező tartozék egy vízlágyító berendezés vásárlása során. Bár a legnagyobb veszélynek a kútból érkező víz esetében van kitéve a vízlágyító, a vízmű által szolgáltatott víz is különböző minőségű hálózatokon keresztül jut el otthonunkba, melyeket időszakosan tisztítanak, fertőtlenítenek, csőtörések esetén javítanak. Így gyakorlatilag nem létezik olyan vízhálózat, ahol a másodlagos szennyeződés veszélye ne állna fenn, ezért minden esetben fontos az elő- és védőszűrők megléte.

További érdekességekért, hasznos információkért böngéssze át blogbejegyzéseinket, vagy nézze át kínálatunkat és ismerkedjen meg termékeinkkel!

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!