fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

A 4 leghatásosabb vízfertőtlenítési módszer

Az életünk alapja a víz, melyet mindennapjainkban, tevékenységeink valamennyi területén használunk. Mivel azonban az ivóvíz minőségét számos tényező befolyásolja és tulajdonképpen nincs olyan vízhálózat, ahol a szennyeződés veszélye ne állna fenn, ezért kiemelten fontos, hogy biztosítsuk magunk számára a kórokozómentes, kristálytiszta vizet. 

A vízben található kórokozók, mint például az E.coli baktérium, a Giardia és a Cryptosporidium, előzetes jelek nélkül megbetegíthetnek minket. Ezek a mikrobák íztelenek, szagtalanok és nem színezik el a vizet. Ránézésre emiatt vizünk ugyan tisztának tűnhet, de ezek a láthatatlan fenyegetések mégis jelen vannak. Ezekre nyújt megoldást az ivóvíz fertőtlenítése. 

Számos módszer közül választhatunk a vízfertőtlenítés során, de nem minden módszer ugyanannyira hatékony, vagy biztonságos. Az alábbiakban a négy leggyakrabban használt vízfertőtlenítési módszert vizsgáljuk meg, melyek megoldást nyújtanak az ivóvízzel kapcsolatos veszélyekre: a forralást, a természetes anyagokkal történő vízfertőtlenítést, a biológiai víztisztítást és a VIQUA víztisztító berendezést.  

Forralás, mint legkézenfekvőbb vízfertőtlenítési módszer

A legősibb és leggyakrabban használt módszer a víz fertőtlenítésére a forralás. A hőkezelésnek köszönhetően a víz átmegy a fertőtlenítési folyamaton, melynek köszönhetően egy vírus- és baktériummentes vizet kapunk eredményül. A módszer egyszerűségének köszönhetően otthon, kempingezés közben vagy akár kirándulások során is alkalmazható.

Bár rendkívül elterjedt folyamatról van szó, a forralás nem garantálja a szennyeződésmentességet, mivel a vegyi szennyeződéseket, a nehézfémeket és a klór maradványait sem távolítja el. Ezenkívül a forralás hosszú időt vesz igénybe és korántsem a legideálisabb megoldás, ha több liter víz fertőtlenítésére van szükség.

Konyhasóval történő fertőtlenítés

A következő igencsak elterjedt módszer a konyhasóval történő vízfertőtlenítés, mely nem csupán egyszerű, de rendkívül hatékony is. Két liter vízhez elegendő mindössze egy evőkanál sót adni, 20-25 perc alatt pedig már meg is tisztul a víz a nehézfémsóktól és a káros mikroorganizmusok nagy részétől. Habár a módszer egyszerűsége miatt nagyon kedvelt és hatásos a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben, nem ér el olyan magas hatékonyságot, mint a klórozás esetén. 

A legelterjedtebb megoldás, a klórozás 

A klórozással történő vízfertőtlenítés a leggyakrabban használt módszer az ivóvíz fertőtlenítésére, hiszen kémiai összetételéből adódóan hatékonyan képes elpusztítani a vírusokat és baktériumokat. Azonban már egyre több baktérium képes ellenállást kifejteni a klór ellen, így nem jelent teljeskörű megoldást. A kémiai vegyszerekkel történő beavatkozás mellett a klór ráadásul erősen korrozív is, így csak nagyon kis mennyiségben alkalmazható csak.

A klór hatékonyságának növelése céljából kifejlesztésre került a klór-dioxid, mely hatásosabb a vírusok és baktériumok ellen, amik nem is válnak vele szemben ellenállóvá, valamint kevésbé korrozív. Miután viszont nagy mennyiségben már meglehetősen drága módszernek számít, önkormányzati szinteken továbbra is a kevésbé hatékony, azonban olcsóbb klórgázt alkalmazzák.

XXI. századi fertőtlenítés: UV csírátlanítás

A legkorszerűbb vízfertőtlenítési módszernek az UV fénnyel működő fertőtlenítő berendezések számítanak. Az UV vízfertőtlenítő berendezés alapvetően egy rozsdamentes csőből és a benne lévő, tömített kvarccsőből, valamint az ebbe befűzött UV lámpából áll. Az UV lámpa sugárzása roncsolja a vízben található baktériumok DNS-ét, amik így elveszítik azon képességüket, hogy tovább tudjanak szaporodni. Ezt a folyamatot nevezzük más néven csírátlanításnak.

kórokozók a vízben

A kiváló minőségű, kristálytiszta víz szolgáltatás mellett a berendezés egyik legnagyobb előnye, hogy vegyszerek használata nélkül fertőtlenít, így nem okoz allergiás reakciót és nem változtatja meg a kezelt víz ízét és szagát. 

vízfertőtlenítés

Az imént bemutatott vízfertőtlenítési eljárások mindegyike hatékony, de mindegyiknek van előnye és hátránya is. A forralás és a klórozás a legkedvezőbb ár/érték arányt biztosítja, a konyhasóval való vízfertőtlenítés kényelmes, de nem biztosítja a teljes védelmet, míg a VIQUA UV fertőtlenítők drágábbak, azonban kiterjedtebb biztonságot nyújtanak a kórokozókkal szemben. 

Ha szeretne többet megtudni UV berendezéseinkről, kattintson IDE és olvassa el kapcsolódó cikkünket!  

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!