fbpx
IPARI BERENDEZÉSEK

Ipari Vízszűrő Berendezések

Az ipari vízszűrőkkel alkalmazott vízszűrés az egyik leggyakrabban alkalmazott vízkezelési és víztisztítási technológia (már amennyiben ezt ide lehet sorolni). A legtöbb iparágban megtalálható, hiszen szinte nincs olyan üzem vagy gyáregység, ahol ne lenne legalább egy ipari vízszűrő berendezés. Mindegy, hogy hálózati vízről, kútvízről vagy hűtővízről van szó.

Az ipari vízszűrő jellegét és típusát az alapján választjuk ki, hogy milyen a bejövő vagy használt víz lebegőanyag tartalma, és hogy mit szeretnénk a vízszűrővel elérni. Továbbá a vízszűrőket még az különbözteti meg egymástól, hogy mekkora az adott vízszűrő résmérete, vagy szűrési hatékonysága, amit általában mikronban mérünk. Az a vízszűrő vagy szűrő berendezés, ami jobb vízminőséget állít elő mint 1 mikron, azt már ultaszűrésnek, vagy nanoszűrésnek nevezzük.

BlueSoft szűrőberendezéseink:

Aktívszén-szűrő berendezés

Az aktívszén-szűrő berendezés lehet akár betétes szűrő is, de az iparban általában, egy a fenti multimédiás kavicsszűrőhöz hasonlóan, tartályos megoldást alkalmazunk. Aktívszén töltetek között is nagy különbségek lehetnek, azzal a közös vonással, hogy itt általában nem mechanikus szűrést, hanem abszorbciót végzünk Ez lehet klórmentesítés, vagy akár egy egyszerű íz és szagtalanítása a víznek, de akár bonyolultabb kémiai folyamat, mint pl a trihalometánok kiszűrése. Ennek a típusú szűrőberendezésnek a szűrőtöltete előbb vagy utóbb kimerül, amit a helyszínen regenerálni nem lehet. Ahhoz, hogy a lemerűlt aktívszén-töltetű berendezést ismét használni lehessen, a szűrőtöltetet ki kell cserélni.

További információ…

Ezt a szűrőberendezést sok olyan applikációban alkalmazhatjuk, ahol nagy térfogatáramban sok szennyeződést kell megszűrni, ami lehet pl. egyszerű mechanikus szűrése a kútnak, vagy oxidáció utáni vas-, és mangánpelyhek eltávolítása, stb. Ebben az esetben a multimédiás kavicsréteget egy szűrőtartályba töltjük, majd különböző szelepes vagy tömbfejes vezérlési módszerekkel visszamosatás során eltávolítjuk a szennyeződést a szűrőből.

További információ…

A vastalanítás a második leggyakrabban alkalmazott vízkezelési és víztisztítási feladat a vízlágyítás után. Magyarországra ugyanis jellemző, hogy a talajban lévő rétegvizek jelentős mennyiségben tartalmaznak vasat. Általában akkor szembesülünk vele, hogy magas a vastartalom a vízben, amikor kútfúrást követően elkészül a vízanalitika, vagy a víz elszíneződését, lerakódásokat veszünk észre  a vízzel érintkező felületeken.  Magasabb koncentráció esetén pedig még kellemetlen fémes ízt is ad a víznek.  A vízművek és minden létesítmény, aki ivóvíz minőségre kötelezett, a mindenkori hatályos rendeletben előírt ivóvízminőséget kell, hogy betartsa (erről az információk menű pontban olvashat). Ez nem azt jelenti, hogy „vasmentes” vizet kapunk, vagy  azt kell előállítani. Ettől függetlenül viszont vannak olyan technológiák, alkalmazások, ahol szinte teljes vastalanításra van szükség, rendelettől függetlenül.

További információ…

A mangántalanítás olyan vízkezelési és víztisztítási feladat, amit sokan együtt asszociálnak a vastalanítással, mint vas-, és mangántalanító berendezés, de ez nem minden esetben van így.  Igaz, hogy a legtöbb esetben amikor vastalanítunk, akkor mangántalanításra is szükség van, de előfordulhat, hogy a víz összetétele, valamint az elemi mangán egyéb kémiai kötése miatt ezt a feladatot nem tudjuk egy „egyszerű” vastalanító berendezéssel megoldani.

További információ…

A vízben az ammónia, vagy ammónium a felszín alatti vízekben jellemző. A hatályos ivóvízminőségi rendelet alapján, az ammónia határértéke nem haladhatja meg a 0,5 mg/l értéket a vízben. Ha ennél magasabb, akkor el kell távolítani, vagy a határérték alá csökkenteni. Magának az ammóniának tulajdonképpen nincs különösebb élettani hatása, ezt mutatja az is, hogy sok ásványvízben az ivóvíz rendelet feletti ammóniát találni, ami hivatalosan meg is engedett. Tulajdonképpen az egyetlen oka, hogy az ivóvízben az ammónia nem lehet magas, hogy a vízhálózat mikrobiológiai tisztaságát nem lehet garantálni, ezért az itt előforduló baktériumok az ammóniával „reakcióba” lépve nitrifikációt okozhatnak. A nitrifikációs folyamat első lépése pedig a nitrit keletkezése, ami viszont már mérgező hatású.

További információ…

Az arzénmentesítés meglehetősen új vízkezelési problémának számít Magyarországon, ugyanis az EU-s csatlakozás következtében jelentős jogszabályi szigorítás lépett életbe. Az ivóvízben megengedett arzéntartalmat 50µgr hatérték helyett 10µgr-ra csökkentették. Emiatt több száz település ivóvize került a „nem megfelelő” kategóriába, vagyis ezeknél a vizeknél arzénmentesítésre van szükség. A megfelelő szó az arzénmentesítés helyett, inkább az arzén csökkentés, hiszen az arzén teljes mértékű eltávolítása a vízből, szinte lehetelen feladat, de nincs is rá szükség.

További információ…

A bór Magyarországon fúrt kutakban, tehát a felszín alatti vizekben van jelen, és a borátok családjába tartozik. Hazánkban nem igazán jellemző a magas bórtartalom a vizekben, inkább Dél-Amerikában és a tengervizekben van jelen nagyobb koncentrációban, de a bórsav mérgező hatása miatt a hatályos ivóvízrendelet egy viszonylag alacsony határértéket ír elő, ami a szabályok szerint most 1mg/l. Ha ennél magasabb az érték, akkor  bórmentesítő berendezést alkalmazunk. Régen ez egy nagyon költséges eljárás volt, mivel csak desztillálással, valamint RO berendezéssel lehetett a bórt eltávolítani, de ma már műgyantás, ioncserélő töltet is rendelkezésre áll ehhez a feladathoz.

További információ…

Magyarországon, a nitrát fúrt kutakban, tehát a felszín alatti vizekben fordulhat elő. A nitrát a föld alatt lezajló kémiai folyamat eredménye, főleg olyan helyen, ahol ammónium szivárog a kőzetekből. A nitrát önmagában nem annyira, inkább a reakció-termékei lehetnek károsak az egészségre, mint pl. a nitrit vegyületek. A nitrát magas tartalma nem annyira jellemző, és a hatályos ivóvízrendeletben előírt határérték is megenged egy viszonylag magas, 50mg/l értéket, de előfordulhatnak ennél magasabb értékek is. Ilyenkor kell nitrátmentesítést alkalmazni. A nitrátmentesítő berendezés a víz nitrát tartalmát szelektíven megköti, vagyis a határérték alá csökkenti azt.


További információ…

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!