fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

A 10 leggyakoribb kérdés a vízlágyítással
kapcsolatban

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már számtalanszor szembesültünk olyan kérdésekkel, melyek nem is konkrét termékeinket, sokkal inkább a vízlágyítás témakörét érintik. Alábbi blog bejegyzésünkben összegyűjtöttük Önnek a leggyakrabban előforduló kérdéseket a vízlágyítással kapcsolatban és a kétségek eloszlatása érdekében rögtön meg is válaszoltuk azokat.

Honnan tudom, hogy kemény a víz otthonomban?

Vizeink oldott ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek egyfelől némi kellemes zamatot adnak az ivóvíznek, másfelől viszont ezek az ásványok károsodásokat is okozhatnak lerakódva a csövekben, vezetékekben és háztartási gépeink belsejében. A heti rendszerességgel megjelenő vízkőlerakódások a mosdó környékén és csaptelepeken, a radiátor vagy bojler gyengébb teljesítménye, de akár a víznyomás csökkenése is a kemény víz jelenlétét sejteti. Amikor a vízhálózat eldugul, illetve az áramlási keresztmetszet lecsökken, akkor a berendezések energia felhasználása magasabb lesz, hatásfokuk romlik, karbantartásuk egyre több költséggel jár, élettartamuk pedig jelentős mértékben lerövidül.

A kemény víz megállapításának legbiztosabb módja a vízkeménység-mérő teszter használata.

Olvasson róla bővebben IDE kattintva.

Mennyire kemény víznél kell vízlágyítót használnom?

Az Európai Unióban a víz fogyaszthatóságát keménységi szempontból is törvény szabályozza. A lágyított vizet 5 német keménységi fokig vissza kell keverni, az alatt ugyanis nem számít ihatónak. Így gyakorlatilag mondhatjuk, hogy az alapból 5-ös, vagy az alatti keménységű vizet nem is érdemes lágyítani. Azonban minél magasabb keménységi fokot ér el vizünk, annál indokoltabb a vízlágyítás és a vízlágyító berendezés mihamarabbi használata.

Vízlágyító berendezés használatával eltüntethető a csővezetékekben és
háztartási gépekben már korábban lerakódott vízkő réteg?

A vízkőlerakódás sajnos nem visszafordítható folyamat. A vízkőlerakódással sújtott háztartási berendezések egyes részein sokszor már csak az alkatrész csere segít. A csövek vízkőmentesítése pedig gyakran komoly munkával és költséggel jár. Ezért fokozottan ajánlott még a probléma megjelenése előtt hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Telepíttessen otthonába központi vízlágyító berendezést, amely hatékonyan kivonja a vízből a lerakódást okozó szervetlen ásványi sókat, ezáltal lágyítja a vizet. Így nem csupán energiát, de akár pénzt is megtakaríthat!

kemény a víz

A kemény vagy a lágy víz károsabb az egészségre?

Szerencsére azt mondhatjuk: egyik sem káros az emberi szervezetre. A vízlágyító berendezéseket elsősorban nem a kedvező élettani hatások miatt használjuk, hanem sokkal inkább háztartásunk, a vízcsövek és a berendezéseink védelme érdekében. A vízlágyító nem változtat a víz színén, ízén, vagy illatán, csupán lágyítja a vizet. Kemény vízre kifejezetten szüksége van az emberi szervezetnek, hiszen a vízben lévő kalcium és magnézium olyan ásványi anyagok, amelyekre szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez. Ugyan a nullás keménységű víz elméletben képes lenne kimosni a szervezetből a vitaminokat, de ehhez napi szinten
több száz liter lágy vizet kéne meginnunk, amire az emberi szervezet nem képes. Ahogy a lágy víz esetében, úgy a kemény vízzel kapcsolatban is olykor megjelennek aggodalmat kiváltó hírek, cikkek. Tudományosan azonban továbbra sincs bizonyítva, hogy a kemény víz fogyasztása káros lenne az emberi szervezetre. A víz fogyasztása során az emberi szervezet még ízletesebbnek is ítélheti meg a kemény vizet, ezzel szemben a lágy víz sokkal alkalmasabb ételek és italok (levesek, kávék, stb.) elkészítésére.

A vízlágyító tisztít is?

A vízlágyítók a vízkő megjelenéséért felelős kemény vizet lágyítják, a víz fogyaszthatósági szempontból történő minőségét azonban nem módosítja.
Abban az esetben, ha az ivóvíz színe, íze, esetleg állaga kifogásolható állapotú, érdemes az ivóvizet egy komplett vízanalízisnek alávetni és szükség esetén egy víztisztító berendezést is beszerezni a háztartásba. A víztisztító berendezés csak tisztítja a vizet, a vízlágyító pedig csak lágyítja a kemény vizet!

Hogy működik egy vízlágyító berendezés?

Az Euro-Clear vízlágyító berendezésekkel történő lágyítás ún. ioncserével megy végbe. Vízlágyítás során a kezeletlen vezetékes víz belép az ioncserélő gyantát tartalmazó, szűrőként funkcionáló oszlopba, odabent miközben a víz átáramlik a műgyantán, kicserélődnek a kalcium és magnézium ionok ártalmatlan nátrium ionokra, végül a kész, lágyított víz távozik a vezetékes hálózatba.

vízlágyítás

Vízlágyításnál tényleg “mindent kivesz a vízből” a lágyító?

Határozottan nem! Vízlágyítás során a berendezés csupán lágyítja a kemény vizet és a már korábban is említett kalciumon és magnéziumon kívül nem vesz ki semmi mást belőle. Éppen ezért, ha például a víz minőségével van gondunk, azt csak egy víztisztító berendezés tudja orvosolni. A vízben felbukkanó túlzott mangánt vagy vasat szintén csak egy speciális szűrő tudja kivonni a vízből.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe vízlágyító vásárlása során?

A legfontosabb szempontok között helyezkedik el, hogy:

  • szolgáltatott vagy kútvizet használ-e a háztartás,
  • hogy hány fürdőszoba és vízelvételi pont található az adott háztartásban,
  • mekkora a havi vízfogyasztás mennyisége,
  • hányan élnek az adott háztartásban,
  • mennyire kemény a víz,
  • egyéb, egyéni elvárások, miszerint a vízlágyító extra felszereltsége, vagy esetleg az egyszerűség a mérvadó az Ön számára.

Minden esetben kell előszűrőt vásárolnom a vízlágyítóhoz?

Igen, fokozottan ajánlott, már-már kötelező az előszűrő használata. Bár előszűrő nélkül a legnagyobb veszélynek a kútból érkező víz esetében van kitéve a vízlágyító, a vízmű által szolgáltatott víz is különböző minőségű hálózatokon keresztül jut el otthonunkba, melyeket időszakosan tisztítanak, fertőtlenítenek, csőtörések esetén javítanak. Így mondhatni, nem létezik olyan vízhálózat, ahol a másodlagos szennyeződés veszélye ne állna fenn, ezért minden esetben fontos az elő- és védőszűrők megléte. A ízlágyítóhoz tartozó elő- és védőszűrők megszűrik a vízben jelen lévő káros anyagokat, úgy mint rozsda, salakanyagok vagy homok, ezáltal pedig megvédik a vízlágyító berendezést is az esetleges károsodásoktól.

Mikorra térül meg egy vízlágyító berendezés ára?

Ha röviden akarunk válaszolni: már a vásárlás pillanatában! A vízlágyító már a beüzemelésének pillanatától védi otthonát a kemény víz okozta vízkő romboló hatásától és akár évtizedekkel meghosszabbítja háztartási berendezései élettartamát. Így megelőzi, hogy Önnek idejekorán új mosógépet, mosogatógépet, bojlert, kávéfőzőt vagy kazánt kelljen vásárolnia, valamint vízcsövei épségét is megőrzi.

Önt is érdekli, mennyire kemény a víz otthonában? Igényelje ingyenes vízkeménység-mérő teszterünket IDE kattintva!

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!