fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Vízlágyító vagy víztisztító? Mikor melyikre van szükség?

Víztisztító vagy vízlágyító berendezés? Milyen tevékenységet végez az egyik, mire nyújt megoldást a másik és a legfontosabb: mikor melyikre van szüksége a háztartásnak? Válaszok a vízkezelési berendezések témakörével kapcsolatos, talán leggyakrabban felmerülő kérdésekre.  

Egy berendezés, egy funkció

A vízlágyító és víztisztító berendezéseket sokan gyakran egymás szinonimájaként használják, helytelenül. Sokan abban a tudatban élnek, miszerint a vízlágyító berendezés tisztítja is a vizet, a víztisztító pedig a lágyítási feladatokat is elvégzi. Nos, a helyzet az, hogy a vízlágyító berendezések kizárólag a kemény víz lágyítására alkalmasak, míg a vízben esetlegesen előforduló szennyeződések eltávolításához víztisztító berendezésre van szükség, melyek viszont nem oldják meg a kemény víz okozta problémákat. 

Vízlágyítók: Ha a vízkővel kell felvenni a harcot…

A vízkő nem más, mint a kemény vízből kivált és lerakódott ásványi anyagok (magnézium és kalcium) összessége, mely a legtöbb esetben szabad szemmel is nyomon követhető. A vízkő számtalan helyen megjelenhet háztartásunkban. Megtalálhatjuk a csaptelepeken, a zuhanyzóban, vagy a vízforralóban és kávéfőzőn. A kemény víz és a vízkő jelenlétének egyik legegyértelműbb jele az akár heti szinten megjelenő vízkőlerakódások vagy a vízcseppfoltok a mosogatógéppel elmosogatott poharakon. De emellett számtalan “rejtett” helyen is lerakódik a vízkő, többek között a mosógép belsejében, vagy vízcsövekben, ahol komoly károkat is képez okozni. 

Válasszon az igényeihez megfelelő vízlágyítót

A piacon ma már számos típusú és méretű vízlágyító közül választhat. Aki a pénztárcabarát megoldást keresi, bátran válogathat BlueSoft vízlágyítóink közül, aki nem szeretne a beüzemeléssel bajlódni, értékelni fogja Plug&Play felszereltségű vízlágyítóinkat, míg aki a legfejlettebb technikát és extra funkciókat keresi, annak a legújabb típusú, Midnight vízlágyító berendezésünket ajánljuk.

Midnight – A változás órája!

Ha pedig nem biztos benne, milyen vízlágyító berendezésre is van szüksége, Termékválasztónk mindössze pár kérdés megválaszolása után segít Önnek a megfelelő berendezés kiválasztásában.

Víztisztító: Ha a víz minőségével van gondja

A víztisztító berendezések segítségével eltávolíthatja a víz minőségét rontó különböző szennyezőanyagokat, mint például a nehézfémeket, a mikrobiológiai szennyeződéseket, a baktériumokat vagy a gyógyszermaradványokat.  

Milyen problémákra nyújt megoldást a víztisztító berendezés?

A nem megfelelő ivóvíz minőségének egyik legegyértelműbb jele, ha büdös, vagy kellemetlen ízű, mely szerves anyagok vagy klórozással kapcsolatos melléktermékek jelenlétére is utalhat. Az elszíneződött víz szintén utalhat vas vagy mangán előfordulására, míg a homályos vagy üledékes víz általában földdarabok vagy egyéb anyagok jelenlétére utalnak. 

A mikrobiológiai szennyezés jeleit azonban már jóval nehezebb felismerni, hiszen ez nem színezi el a vizet, vagy változtatja el ízét. A baktériumok, vírusok és paraziták jelenléte azonban emésztőrendszeri problémákat okozhat. 

Vastalanító berendezés és aktív szén töltetű berendezés

A víztisztító berendezések két nagy családjába a vastalanító berendezések és az aktív szén töltetű berendezések tartoznak. A vastalanító berendezés a vas eltávolítására katalitikus szűrőanyagot használ, mely vízben nem oldódó vegyületekké alakítja a vízben oldott vas ionokat, melynek köszönhetően könnyen kiszűrhetők lesznek és ellenáramú mosással eltávolíthatók.

Az aktív szén szűrő berendezés a benne található aktív szén felhasználásával tisztítja a vizet. Ezek a készülékek a kezelendő vízben lévő klórt, nemkívánatos klórvegyületeket és klórozás melléktermékeit, szerves anyagokat szűrik ki.  

A kép illusztráció

UV fertőtlenítő

Az UV vízfertőtlenítő berendezés alapvetően egy rozsdamentes csőből és a benne lévő, tömített kvarccsőből, valamint az ebbe befűzött UV lámpából áll. Működése az UV fény felhasználásán alapszik, miszerint a sugárzás roncsolja a vízben található baktériumok DNS-ét, amik így nem tudnak tovább szaporodni és elpusztulnak. Ezt a folyamatot nevezzük más néven csírátlanításnak is. Miután pedig a berendezés vegyszerek használata nélkül fertőtlenít, így teljesen biztonságos és allergiás reakciókat sem okoz. 

kórokozók a vízben

Amennyiben bizonytalanok vagyunk a vízlágyító vagy víztisztító berendezés szükségességét illetően, egy egyszerű, otthon elvégezhető teszt segítségével megbizonyosodhatunk arról, szükségünk van-e bármelyik berendezésre. A könnyen beszerezhető víztesztek megmutatják a víz keménységének mértékét és az esetleges szennyeződéseket. A teszt eredményei alapján könnyen el tudjuk dönteni, hogy mely problémákat kell kezelnünk ivóvizünkkel kapcsolatban és melyik berendezésre van szükségünk.

Ha pedig már megbizonyosodott a háztartásában található ivóvizének állapotáról, tekintse meg vízkezelő berendezéseink választékát IDE kattintva.

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!