fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Akár 70%-kal is növelheti az energiaköltséget a lerakódott vízkő!

Manapság talán már nem számít újdonságnak a tény, hogy a kemény víz számos problémát és kellemetlenséget okoz a háztartásokban és berendezésekben. Tudjuk, hogy a vízkőképződés révén a kemény víz a háztartási gépek egyik legnagyobb ellensége, megjelenése nyomán hamarabb romlanak a vízzel működő berendezések, szűkíti a vízcsövek keresztmetszetét és károsítja a fűtésrendszert. A vízkő kialakulása azonban egy további, korántsem elhanyagolható problémát is magában hordoz, melynek jelenleg még az eddigieknél is nagyobb jelentősége van, mégpedig az energiaköltségek növekedését.

Készülj a drasztikus energiaköltség növekedésre a vízkőlerakódás miatt!

A vízkő kialakulásával járó, megnövekedő energiaigény oka a vezetékek keresztmetszetének, valamint a vízmelegítő készülékek és fűtőtestek hatásfokának csökkenésében keresendő. A vízkő által károsított berendezéseknek ugyanis nagyobb energia mennyiségre van szükségük működésük során. Amellett tehát, hogy a berendezések élettartalma és hatásfoka csökken, az energiaköltségek folyamatosan nőnek. Már a minimális vízkőlerakódás is jelentős extra kiadást jelent a gyakorlatban: egy milliméternyi vízkőréteg nagyjából 10 százalék energiaveszteséget okoz. Sajnos azonban nem ritka az 1 cm körüli vízkőlerakódás sem, mely több mint 50%-kal növeli az energiaigényt! A mai energiaárak mellett ez már tekintélyes plusz költségnek számít. 

Az alábbi grafikon jól szemlélteti az energiaigény növekedését a vízkőréteg függvényében:

Milyen jelek utalnak arra, hogy kemény a víz otthonában?

A vízkő kialakulását okozó kemény víz jelenlétét számos dolog jelezheti háztartásunkban. Érdemes ezért nyitott szemmel járnunk otthonunkban, hogy időben felismerhessük az árulkodó jeleket.

A leggyakoribb jel, ami kemény víz jelenlétére utal, az időről időre megjelenő vízkőlerakódás a csaptelepeken, zuhanyzón vagy, kádon. Minél gyakrabban jelennek meg ezek a vízkőlerakódások, annál rosszabb a helyzet, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a heti szinten megjelenő vízkő már komoly aggodalomra ad okot. Lerakódott vízkőre utalhat, ha csökkent a vízcsapból kiáramló víz nyomása vagy ha csökkent a kazán teljesítménye. A beszűkülő csőátmérő már önmagában is nyomáseséshez vezet, másrészt ugyanezen hatást erősíti, a cső belső falának megnövekedett felületi érdessége, a porózusos szerkezetű lerakódások révén. A porózusos felület pedig növeli a mikrobilológia megtapadásának kockázatát. A mosogatógéppel elmosogatott poharakon megjelenő vízcseppek szintén a kemény víz jelenlétére utalnak, emellett, ha úgy érezzük, más íze van a kávéfőzővel készült kávénak, mint korábban, szintén okkal gyanakodhatunk a vízkő lerakódására, de legalább is az átlagnál keményebb vízre.

A vízkőlerakódás megelőzhető

Ha a vízkőlerakódás már megjelent, a probléma kritikus állapotba fordult, ezért fokozottan ajánlott még a probléma megjelenése előtt gondoskodni a megelőzésről.

vízlágyítók nem csak berendezéseinket óvják meg a vízkő kártékony hatásaitól, de meggátolják, hogy a lerakódott vízkő miatt feleslegesen nőjjenek energiaköltségeink.

Az Euro-Clear vízlágyító berendezésekben a víz egy úgynevezett műgyantán folyik keresztül, mely során a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionok lecserélődnek vízkeménységet nem okozó nátrium ionokra. Háztartási berendezései így egy teljesen ártalmatlan, lágy vízzel végezhetik mindennapi tevékenységüket, melynek sem egészségére, sem a környezetre nincs káros hatása.

Ha további információt szeretne megtudni a vízkeménységről, látogasson el az euro-clear.eu weboldalra, ahol számos hasznos cikket olvashat a témában és megismerheti vízlágyító berendezéseinket! 

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!