fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Az ásványi anyagok szerepe az ivóvízben

Az ásványi anyagokban gazdag víz fogyasztása egy nagyszerű mód arra, hogy növeljük a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok napi bevitelét. Az ásványi anyagokban gazdag víz a fogyasztásával járó számos előny mellett azonban nem kívánt veszélyeket is tartogat vízzel működő berendezéseinkre nézve. A vízben lévő ásványi anyagok felelősek ugyanis a kemény víz okozta vízkőért, mely számos kárt tud okozni otthonunkban. 

Az ivóvízben található ásványi anyagok 

Az ásványi anyagokban gazdag ivóvíz olyan, az emberi szervezet számára létfontosságú anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium, a nátrium, a kálium és a vas. Ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet különböző funkcióiban, például az izmok és az idegrendszer működésében, az egészséges csontok és fogak fenntartásában, valamint a vérkeringés és a szív egészséges működésében. Hozzájárulnak továbbá a szervezetünkben lévő megfelelő elektrolit-egyensúly biztosításához is.  

ásványi anyagok

Az ásványi anyagokban gazdag víz egészségügyi előnyei 

Az ásványi anyagok elengedhetetlenek a jó egészséghez; szervezetünk felhasználja őket az erős csontok és fogak építéséhez, a vérnyomás szabályozásához, az anyagcsere felgyorsításához, az olyan betegségek elleni védelemhez, mint a rák és a cukorbetegség, továbbá a zsír hatékonyabb elégetésével segítik a fogyást, sőt, javítják a kognitív funkciókat. Továbbá az ásványi anyagok csökkenthetik a gyulladást az egész testünkben, ami segít megelőzni a fejfájást vagy a gyomorfájást. Végül pedig az ásványi anyagokban gazdag víz elősegítheti az egészségesebb bőrt, valamint a jobb emésztést is. Így abban az esetben, ha ivóvizünk az átlagosnál több ásványi anyagot tartalmaz, az ivóvíz fogyasztása mellett szervezetünknek tulajdonképpen nincs is szüksége további ásványvíz fogyasztásra.

A túl sok ásványi anyagot tartalmazó víz negatív hatásai

Ugyanakkor, ha a víz túl sok ásványi anyagot tartalmaz, akkor a vízkeménység igencsak magas szintet érhet el, mely számos területen okoz káros hatásokat. Vízkőlerakódások jelennek meg a vízcsapokon, a kávéfőzőn és más berendezéseken, amelyek ezáltal csökkentik a készülékek hatékonyságát és élettartamát. Emellett a kemény víz használata az otthoni tisztítószerek hatékonyságát is csökkentheti, és a bőr és a haj szárazságát okozhatja.

Kell-e az ivóvizet lágyítani? – Nagy vízkeménység „hátrányai”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a víz keménysége és a vesekőképződés között nem mutatható ki egyértelmű összefüggés. A kutatások szerint a vesekő kialakulásában szerepet játszó főbb tényezők elsősorban a genetikai hajlam és az étkezési szokások (étkezéssel történő kalcium- és magnéziumbevitel, mely a WHO adatai alapján az összes bevitel 80%-át teszik ki). Tehát bizonyított egészségügyi szempontú „hátrányt” nem okoz a vízkeménység, sőt, elmondható, hogy az emberi szervezet számára létfontosságú elemeket tartalmaz.

A határértéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvények, háztartási berendezések falára kirakódhat. Kemény vízzel használva a szappanok, mosóporok kevésbé habzanak, kevésbé fejtik ki tisztító hatásukat.

háztartási berendezések

A vizet lágyítani elsősorban a melegvizes fűtési rendszerekben szokták, egészségügyi szempontból az ivóvíz lágyítását nem javasoljuk. Egyes ivóvízszolgáltatók a rendelkezésükre álló kemény víz által az alkalmazások során okozott műszaki károk (pl. radiátorok, bojlerek vízkövesedése, a hőátadás gátlása) elhárítására stabilizáló adalékanyagokat (pl. polifoszfátok) alkalmaznak, amelyek megakadályozzák a vízkő kiválását. Ezek az adalékanyagok az emberi egészségre ártalmatlanok, adagolásukat elsősorban a környezeti foszfátterhelés fokozása korlátozhatja. (NNK, 2012)

A vízlágyító berendezések megóvják otthonát a vízkő okozta károktól

A vízlágyító berendezések alkalmazása kiemelkedően fontos szerepet játszik az otthoni ivóvíz minőségének javításában és egyre több háztartásban válik elengedhetetlen eszközzé. Az Euro-Clear vízlágyító berendezésekben a víz úgynevezett műgyantán folyik keresztül, mely során a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionok lecserélődnek vízkeménységet nem okozó nátrium ionokra. Háztartási berendezései így teljesen ártalmatlan, lágy vízzel végezhetik mindennapi tevékenységüket, melynek sem egészségére, sem a környezetre nincs káros hatása. Ennek eredményeként otthonunkban javul a víz minősége, és megszűnik a vízkőlerakódás is

Bluesoft vízlágyító kiválasztása

Ha szeretné közelebbről is megismerni vízlágyítóinkat, tekintse meg kínálatunkat!

Megnézem

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!