fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Egészségre veszélyes, láthatatlan kórokozók az ivóvízben

Habár a víz nem csupán mindennapjaink része, de létünk egyik legfontosabb eleme is, ami olykor komoly fenyegetéseket hordozhat magában. Annak ellenére, hogy ivóvizünkre úgy tekintünk, mint a tisztaság megtestesítőjére, megannyi olyan láthatatlan kórokozó bújhat meg benne, melynek egészségkárosító hatása lehet. Ilyen az E.coli baktérium is, mely az egyik legkomolyabb veszélyforrás.

Kórokozók az ivóvízben

Az ivóvízben fellelhető szennyeződések rendkívül sokszínűek és nagyon széles skálát fednek le. A víz leggyakoribb szennyeződései közé tartoznak a mosószerek, zsírok, oldószerek, gyomirtók, kőolajszármazékok és az olyan szervetlen vegyszerek, mint az ipari melléktermékek, nitrátokat és foszfátokat tartalmazó műtrágyák, nehézfémek, vagy az iszap. Emellett különböző kórokozók, mint a betegségeket okozó baktériumok és vírusok is megtalálhatók az ivóvízben. A legnagyobb veszélyt a szennyvíz eredetű szennyezések hordozzák magukban, ezekben ugyanis emberi kórokozók is nagy számban előfordulhatnak.  

A vízben található kórokozók nagy része, mint például az E.coli baktérium, a Giardia és a Cryptosporidium, előzetes jelek nélkül is megbetegíthetik a háztartásban élőket. Ezek a mikrobák íztelenek, szagtalanok és nem színezik el a vizet. Emiatt ránézésre vizünk ugyan tisztának tűnhet, de ezek a láthatatlan fenyegetések mégis jelen vannak! 

E.coli baktérium, az egyik legkomolyabb veszélyforrás

Az E.coli baktérium, hasonlóan a többi, Coliform baktériumok közé tartozó baktériumhoz, leginkább a vizes élőhelyeken található meg, a talajban és a növényzeten, valamint nagy mennyiségben megtalálhatók a melegvérű állatok székletében is. 

Bár az E.coli baktérium fontos élettani funkciót tölt be a vastagbél nyálkahártyáján a B- és K-vitamin termelésével, így a normális bélflóra legfontosabb tagja, a bélcsatornán kívüli szervekben gennyes, gyulladásos kórfolyamatokat hozhat létre, akár súlyos betegséget okozva az emberi szervezetben. A baktérium által kiváltott betegség első tünete a lappangási idő után jelentkező hasmenés, majd ennek következtében a só- és vízháztartás felborulása.

Az E.coli baktérium ivóvízben való jelenléte megerősíti azt a feltételezést, hogy a víz ürülékkel szennyezett. Ezért az ivóvíz megfelelő tesztelésének egy sarkalatos pontja az E.coli és Coliform baktériumokra irányuló ellenőrzés. Abban az esetben, ha bebizonyosodik az E.coli baktérium jelenléte az ivóvízben, fontos a minél gyorsabb cselekvés és a víz fertőtlenítése. 

e.coli

UV fénnyel történő sterilizálás/ fertőtlenítés/ csírátlanítás

Az ivóvíz olyan hagyományosnak mondható módszerek mellett, mint a klórral, klórdioxiddal vagy ózonnal történő fertőtlenítése, már jóval több, modern módszerre is van lehetőség. Ezek közül az egyik legkorszerűbb az UV fénnyel történő csírátlanítás, melynek jeles képviselője a VIQUA kanadai cég és az általuk kifejlesztett VIQUA UV berendezés

A VIQUA berendezései egy, a természetben is megfigyelhető eljárást használnak, miszerint a napból jövő ultraibolya sugárzás elpusztítja a mikroorganizmusokat. A VIQUA készülékek pontosan ezt az elvet, az ultraibolya fénnyel történő fertőtlenítést használják a vízben lévő mikroorganizmusok inaktiválására, eltávolítására.

A VIQUA UV vízfertőtlenítő berendezés alapvetően egy rozsdamentes csőből és a benne lévő, tömített kvarccsőből, valamint az ebbe befűzött UV lámpából áll. Az UV lámpa sugárzása roncsolja a vízben található baktériumok DNS-ét, amik így elveszítik azon képességüket, hogy tovább tudjanak szaporodni. Ezt a folyamatot nevezzük csírátlanításnak. A vegyszermentes fertőtlenítés technológiáját használó VIQUA UV berendezés működése teljesen automata, karbantartása egyszerű és semmilyen allergiás tüneteket nem okoz, ellenben biológiailag megbízható vizet szolgáltat otthonába!

Szeretne többet tudni a VIQUA UV berendezésekről? Tekintse meg a termékeket webáruházunkban, vagy olvassa el további bejegyzéseinket a témában! 

Amennyiben további kérdése merülne fel, bátran keresse kollégáinkat bizalommal az oldalunkon található elérhetőségen.

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!