fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Minden, amit tudni kell a vízlágyítók lelkéről, az ioncserélő gyantáról!

Számos oldalról megközelítettük már a vízlágyító berendezések működését és fontosságát. Mindeddig viszont nem esett szó a vízlágyítók egyik legfontosabb alkotóeleméről, mely nélkül nem tudna végbe menni a víz lágyítása, ez pedig a berendezésben található ioncserélő gyanta.

Az már valószínűleg a legtöbbek számára egyértelmű, hogy háztartásunk egyik legnagyobb ellensége, a vízkő ellen kizárólag megfelelő vízlágyító berendezéssel tudjuk felvenni a harcot. A lágy víz előállítását lehetővé tevő vízlágyító berendezés kabinetje 2 fő részből áll, az egyik a gyantaoszlop, melyhez csatlakozik a vezérlőfej, a másik pedig a sóoldó tartály. A víz lágyítását a gyantaoszlopban lévő ioncserélő gyanta végzi, míg a sóoldó tartályban a gyanta regenerálásához szükséges só és sólé van. De, hogy mi is pontosan ez a gyanta, mely a vízlágyítás oroszlánrészét végzi és hogy működik? Most fény derül a titokra!

Bluesoft vízlágyító kiválasztása

Mi az az ioncserélő gyanta?

Az ioncserélő gyanták előállítása során leggyakrabban használt anyag a sztirol-divinilbenzol kopolimer, amely kiváló ioncserélő tulajdonságokkal rendelkezik. Az ioncserélők háromdimenziós gél- vagy makropórusos szerkezetűek, nem oldódnak magas molekulatömegű szinten, és képesek reakciót kiváltani, ha kölcsönhatásba lépnek az oldat ionos elemeivel.

Hogy működik?

A vízlágyítás során a kezeletlen vezetékes víz belép az ioncserélő gyantát tartalmazó oszlopba. A gyantapolimer gyöngyök által tartalmazott szabad ionok képesek más anyagok ionos részecskéit megfogni, így a kemény vízben található kalciumot és magnéziumot is. A gyanta ezeket az elemeket cseréli ki a háztartási berendezéseink számára ártalmatlan nátrium ionra. A kész lágyított víz az oszlop alsó szűrőjén keresztül távozik a vezetékes hálózatba.

Meddig működik egy vízlágyító gyanta és mi az a regenerálás?

A vízlágyítóban található gyanta mindaddig képes elvégezni az ioncsere folyamatát, míg a gyanta telítődik, vagyis le nem merül. Ekkor az ioncserélő gyanta felülete teljesen telített lesz kalcium és magnézium sókkal és így elveszíti vízlágyító kapacitását. Ekkor jön képbe az ún. regenerálás, melyet a vízlágyító automatikusan végez, meghatározott időközönként. A regenerálás nagy tisztaságú nátrium-klorid oldattal történik, amit a berendezés a kabinetjében található só felhasználásával hoz létre. Ekkor a kalcium és magnézium ionok leválasztásra kerülnek a gyantáról és újabb nátrium ionok kerülnek a helyükre.

Igényel-e speciális törődést a műgyanta?

Az ioncserélő gyanta rendszeres karbantartást NEM igényel, mivel a gyanta idővel telítődik, de ezt a modern vízlágyító berendezések a folyamatos regenerációval maguktól elvégzik. Így a rendszeres sófeltöltésen túl alapvetően nem igényel törődést sem a vízlágyító berendezés, sem a benne található műgyanta. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ioncserélő műgyanták jellemzően 8-12 évig őrzik meg regenerációs képességüket. Ezt követően érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az állapotát és igény esetén cserélni a vízlágyítóban található műgyantát. 

Amennyiben további kérdése lenne a vízlágyító berendezésekkel, a műgyantával, vagy a vízlágyítás témakörével kapcsolatban, bátran vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, vagy olvassa el további cikkeinket a témában. 

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!