fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Hat nagyszerű módszer az összegyűjtött esővíz felhasználására

Az energiaárak folyamatos növekedésével és a környezettudatosság szem előtt tartásával egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a megoldások, melyek Földünk természeti értékeit és pénztárcánkat is óvják. Ilyen nagyszerű megoldásnak számít az egyik legrégebb óta használt eljárás, az esővíz összegyűjtése is. Az alábbiakban néhány jól bevált módszert mutatunk be az esővíz felfogására és felhasználására. 

Napjainkban a víz egyre nagyobb értékkel bír. S bár saját bőrünkön csak ritkábban tapasztaljuk az ivóvízzel kapcsolatban felmerülő problémákat, szinte naponta találkozunk azokkal a híradásokkal, melyek a vízhiányos területeken élő emberek nehézségeire hívják fel a figyelmet.

A klímaváltozás nyomán előforduló extrém időjárás, vagyis a szélsőséges csapadékeloszlás, a túl csapadékos és túl száraz időszakok azonban már térségünkben is egyre többször megfigyelhetők. Ez utóbbinál a felmerülő vízhiány okozza a legnagyobb problémát, melyet azonban könnyen meg tudunk előzni egy kis tervezéssel és előrelátással. 

Milyen lehetőségeink vannak az esővíz gyűjtésére? 

Hordó az eresz alatt

A legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módszer az esővíz felfogására, ha egyszerűen elhelyezünk egy hordót, tárolót, vagy kannát az eresz, vagy a tető azon pontja alá, ahonnan esőzéskor a legnagyobb vízmennyiség pereg le. Ennek a módszernek egy továbbfejlesztett változata, ha megbontjuk az eresz szerkezetét és úgy alakítunk ki a víznek egy utat, hogy azt egy tárolóba vezessük. 

esővíz

Tároló ciszternák

Háztartásoknál, ikerházaknál, sorházaknál, de a mezőgazdaságban és parkok öntözésénél is kiemelt jelentőséggel bírnak a tároló ciszternák. Ez esetben az esőcsatornán keresztül a tetőről érkező vizet egy kellő nagyságú gyűjtőtartályba, vagy medencébe vezetjük, mely általában vagy az alagsorban kap helyet, vagy egy földbe süllyesztett vízgyűjtő eszköz. A háztartáshoz csatlakoztatott tároló ciszterna a legszélesebb felhasználási kört is képes lefedni. Ebben az esetben viszont egy többlépcsős szűrést is alkalmaznunk kell az esővíz felhasználásához, valamint egy szivattyú-rendszer beüzemelése is szükséges lesz, mely segítségével a víz el tud jutni háztartásunk különböző pontjára. 

Mire használhatjuk a begyűjtött esővizet? 

Az alapján, hogy milyen módszerrel történik az esővíz begyűjtése és átmegy-e szűrési folyamaton, az esővíz különböző területeken használható fel. 

Öntözés

A legegyszerűbb felhasználási módszer, mely során az esővíz előkezelést sem igényel, ha növényeinket vagy kertünket esővízzel öntözzük. Amellett, hogy így csökkenthetjük a száraz időszakban a locsolással járó kiadást, növényeink is hálásak lesznek, hiszen számukra élettanilag is sokkal előnyösebb, ha csapadékvizet használunk öntözésükre.

Takarítás, autómosás

Legyen szó akár kültéri, akár beltéri takarításról, ezekre a munkálatokra szintén tökéletesen alkalmas a begyűjtött esővíz. Ablaktisztításhoz, mosogatáshoz, vagy autómosáshoz szintén ajánlott az esővíz használata.

WC-öblítés

Ha belegondolunk, hogy vízfogyasztásunk közel harmadát a vécé-öblítések teszik ki, láthatjuk, mekkora pazarlás, ha ivóvízzel végezzük ezt a folyamatot. Egy egyszerű számítást elvégezve is kézzel tapintható a spórolás mértéke, ha WC-öblítéseinket esővízre váltjuk: Ha egy háromtagú család minden tagja fejenként egy nap mindössze csak kétszer húzza le a WC-t (mely átlagosan 6 literes tartállyal rendelkezik), az egy nap 36 l, egy hónapban 1 080 l, míg egy évben nagyjából 13 000 l ivóvíznek felel meg. 

Itt kényelmi szempontokból már indokolt lehet az esővíz ciszternába való gyűjtése és az onnan történő szivattyúzás, de egyszerűbb módszerként a hordóból merített esővíz is megfelelő megoldás lehet. 

Mosás

Mint azt tudjuk, Magyarország nagy részén kifejezetten kemény a víz, mely vízzel működő berendezéseinket és a vízhálózatot is károsítja. Az esővíz külön előnye a mosásnál, hogy kisebb a keménysége, így a mosás során kevesebb mosószer alkalmazása szükséges, továbbá így a rendkívül kártékony vízkőnek sincs kitéve mosógépünk. 

Mosakodás

Ha felfogott esővizet ciszternába gyűjtjük és a megfelelő szűrési folyamatokon is átesik, akár a napi mosakodást is megoldhatjuk esővízzel. Miután pedig egy átlagos zuhanyfej akár 12-15 liter vizet is képes fogyasztani percenként, komoly összegeket is spórolhatunk ezzel a módszerrel.

Ivóvízként való felhasználás, főzés

Habár az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) szerint az esővíz zuhanyzásra és locsolásra történő használata esetén a fertőzés kockázata jóval alacsonyabb az elfogadható küszöbértéknél, ivási célú felhasználás esetén mindenképp szükség van a víz fertőtlenítésére. A megfelelően szűrt és tisztított esővíz azonban már bátran használható a főzés során, sőt, még ivóvízként is fogyasztható. Így tulajdonképpen kijelenthető, hogy az esővízzel akár teljes egészében helyettesíthető a háztartásunkban használt vezetékes ivóvíz. Innentől fogva pedig csak rajtunk áll, élünk-e a lehetőséggel. 

Ha további érdekességeket szeretne megtudni a víz jelentőségéről, vagy szeretne megismerkedni vízlágyító berendezéseinkkel, olvassa el további blogbejegyzéseinket

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!