fbpx
Ismerkedjen meg bővebben termékeinkkel! Látogasson el webshopunkra! Tovább

🚚  Vízlágyítót már ingyenes házhozszállítással is rendelhet webshopunkból!

Milyen hatással van a vízkő szervezetünkre?

A legtöbbek számára az már egyértelmű, hogy a lerakódott vízkő hogy és milyen mértékben képes károsítani háztartási berendezéseinket és otthonunkat. Olykor azonban felmerülhet a kérdés, ha vízzel működő berendezéseinkre ilyen hatással van a kemény víz okozta vízkő, vajon mit okoz szervezetünkben? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Kemény víz = ásványi anyag a vízben

Vizeink oldott ásványi anyagokat, elsősorban és legnagyobb mennyiségben magnéziumot és kalciumot tartalmaznak. A víz keménységét a benne lévő kalcium-oxid (CaO) mennyisége határozza meg, amelyet egy liter vízben mért mennyiség alapján számolnak ki. Magyarország teljes területén jellemzően közepesen kemény vagy kemény víz a domináns.

Ásványi anyagok fontossága az emberi szervezet számára

Az imént említett ásványi anyagok kiemelkedő fontossággal bírnak a szervezet számos alapvető funkciójában. Szerepet játszanak az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében, hozzájárulnak az egészséges csontok és fogak fenntartásához, valamint kulcsfontosságúak a vérkeringés és a szív optimális működésében. A kalcium nem csupán a vér keringéséhez fontos, de az izmok mozgatásához és a hormonok felszabadításához is, valamint fontos szerepe van a fogak és a csontok egészségének megőrzésében is. A magnézium hozzájárul a csontok egészségéhez, az izomépítéshez, fenntartja a szív egészségét és enyhítheti az izom- és idegfájdalmakat.

Tehát iható a kemény víz? 

Bár olykor felütik a fejüket a kemény víz élettani hatásairól egymásnak ellentmondó információk, tudományosan továbbra sem bizonyították, hogy a kemény víz fogyasztása káros lenne az emberi szervezetre. A víz fogyasztása során az emberi szervezet még ízletesebbnek is ítélheti meg a kemény vizet, ezzel szemben viszont a lágy víz sokkal alkalmasabb ételek és italok (levesek, kávék, stb.) elkészítésére. 

Okozhat-e problémát szervezetünk számára a kemény víz és a vízkő? 

Azonban fontos hangsúlyozni, hogy bár a vízkő, ami a kemény víz hagyományosan kiváltott lerakódása, nem tekinthető károsnak az emberi szervezetre nézve, annál inkább lehet negatív hatással a bőrre és a hajra. A kemény víz ugyanis hajlamos dehidratáló hatást kifejteni, ami azt jelenti, hogy hosszú távon kiszáríthatja a bőrt és a hajat. Azok, akik kemény vízben fürdenek vagy mosakodnak, néha tapasztalhatják, hogy a bőrük szárazabb, a hajuk pedig nehezen kezelhetőbb lesz. Ebben az esetben hidratáló termékek használata vagy a lágyított víz alkalmazása fürdéshez és mosakodáshoz segíthet minimalizálni ezen hatásokat. 

A vízkő és a túlzottan kemény víz egyéb negatív hatásai

Amennyiben a vízkeménység túlságosan magas szintet ér el, káros hatásokat okoz különböző területeken. Vízkőlerakódások alakulhatnak ki a vízcsapokon, kávéfőzőkön és egyéb berendezéseken. A vízkő kialakulása a háztartási eszközökben nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem jelentős költségeket is eredményezhet a berendezések karbantartása és cseréje miatt. A vízkövesedés csökkentheti a víznyomást a csövekben és a készülékekben, növelheti az energiafogyasztást, és idővel a vízkövesedés eltávolítása is környezeti terhelést jelent. A vízlágyító berendezések környezetbarát alternatívát kínálnak. Működésüknek köszönhetően háztartási berendezéseink teljesen ártalmatlan, lágy vízzel végezhetik mindennapi tevékenységüket, otthonunk pedig mindörökre megszabadul a vízkőtől.  

Tudjon meg többet a témában IDE kattintva vagy ismerje meg vízlágyító berendezéseinket, melyek 21. századi szemlélettel és megbízható működéssel biztosítják Ön számára a tökéletesen lágy vizet. 

Megosztom ezt a bejegyzést:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Szeretné tudni, mennyire kemény a víz otthonában?

Most INGYENESEN igényelheti vízkeménység-mérő teszterünket és megtudhatja, kemény-e a víz háztartásában!